Olika hästar

En sak tycker jag är riktigt roligt och det är att alla hästar är så olika! Vissa hästar tycker att det är superskönt att bli kliade medans andra inte bryr sig. Vissa hästar tycker att det är supermysigt när man kliar dem i pannan medans andra inte tycker om det alls. Ja, alla hästar är väldigt olika när det gäller allting, men jag tycker att det är riktigt roligt när man tänker på hur hästarna reagerar när det blir rädda och om de blir rädda för samma saker.

Vissa hästar drar när de blir rädda och andra hoppar till. Vissa fryser bara fast. Ja, det är väldigt olika på hur hästar reagerar. Nu tänkte jag jämföra nerviga hästar lite med Shadow för att det är en ganska stor skilnad.

Om  vi nu tar en häst som drar iväg i galopp för minsta ljud och som blir rädd för väldigt mycket kan man tänka sig att den inte riktigt litar på ryttaren, eller den kanske litar på ryttaren men har ingen riktig säkerhet i ryttaren. Den kanske hakar på de andra hästarna istället för att lyssna på vad ryttaren säger om tre hästar drar iväg. Sedan så har hästen väldigt mycket instinkt kvar, vilket inte är så konstigt, men man vill ju helst att hästen ska ha ryttaren som flock och därför också att hästen ska söka trygghet i ryttaren.

Shadow däremot har aldrig dragit iväg, skenat eller någonting liknande för att han har blivit rädd. Han vänder sig mot det som låtit eller liknande och tittar på vad det var som lät, han är den som tittar själv. Om en häst skulle bli rädd för en hund och dra iväg i galopp hoppar han i stället till(vänder sig mot det som lät) och kollar vad det var och går sedan vidare till skillnad mot den häst som sprungigt. Han stannar kvar hos ryttaren och lyssnar väldigt mycket på ryttaren. Tryggheten har han dels i sig själv genom att säga att "nej, men jag kollar vad det är" i stället för att bara fly och också i ryttaren eftersom om ryttaren är kvar och lugn litar han på att ryttaren vet att det inte var någonting farligt. Det är samma sak om man hade promenerat med en häst som var lugn i sig själv och litar på personen den går med, då hade troligtvis hästen dragit sig mot personen istället för att dra sig där ifrån.

Allt detta tror jag delvis beror på åldern på hästen. Om ett föl had varit med på en promenad med sin mamma som var äldre och som litade väldigt mycket på ryttaren hade nog stoet hoppat till men sedan inte gjort något mer medan fölet då troligtvis dragit sig mot sin mamma, eftersom det är där fölet hittar sin trygghet.



Shadow e fantastisk att rida ut på <3


Kommentera!<3

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (bara vi som ser)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0